24 de juny 2012

El festival de Portishead més enllà de Portishead (A Viva Veu)

 Article publicat a: http://www.avivaveu.com/bloc/el-festival-de-portishead-mes-enlla-de-portishead


Aquest cap de setmana el Poble Espanyol i les cinc sales del Razzmatazz acullen l'esdeveniment que els de Miles Away, il·luminats per una inspiració divina, han batejat com a Dos noches con Portishead. És a dir, dues nits protagonitzades pels de Bristol però en les que també hi actuaran un bon grapat de formacions que han estat seleccionades pels components del mític grup. Un mini ATP a la catalana i sense allotjament inclòs amb l'entrada, vaja. Un format que Miles Away ja va explotar l'any 2008, quan encara era Sinnamon, aprofitant la visita de Radiohead al nostre país. Aquell festival d'un sol dia es va dir Daydream i, tot i que per molts la presència del grup de Thom Yorke eclipsava totalment la resta del cartell, entre la lletra petita hi havia noms interessantíssims com Low, Four Tet, Faust, Liars, Cristian Voguel o els ara arxiconeguts M83. Amb el cartell d'aquest cap de setmana ens trobem amb un cas similar i per això hem decidit que en comptes de centrar-nos en l'actuació de Portishead ens entretindrem a presentar-vos alguns dels altres artistes que actuaran al Poble Espanyol o el Razz. No crec que serveixi de res repetir que Portishead, amb només tres discos en pràcticament 20 anys, han esdevingut una referència i un clàssic indiscutible de la música contemporània i que encara no conec a ningú que discuteixi la seva efectivitat dalt els escenaris, de manera que a continuació trobareu un llistat d'artistes també molt interessants que actuaran al Dos noches con Portishead festival.
DIVENDRES

La jornada del divendres al Poble Espanyol es presenta més fluixa que la del dissabte (que sí, que hi ha Jon Hopkins, però juntament amb King Creosote no és el mateix que el que fa ell sol), però en canvi la programació del Razzmatazz per aquest dia apunta que serà sens dubte una de les millors nits, o directament la millor, que ha tingut la sala barcelonina en els últims anys.

BEAK> - 01h - RazzClub

Beak> és el projecte paral·lel que té Geoff Barrows, integrant de Portishead. Les composicions d'aquest trio estan fortament influenciades pel kraut rock alemany de finals del setanta i incorporen tocs de shoegaze i post-rock. Les cançons dels dos treballs que han editat fins ara estan gravades en una sola presa i amb tots els músics tocant en una mateixa habitació, de manera que podem estar segurs que en directe hipnotitzaran de la mateixa forma que ho fan al disc.



PREFUSE 73 feat. TEEBS – 02h- The Loft

Prefuse 73 és l'alter ego més conegut de Guillermo Scott Heren, americà establert a Barcelona i militant de la discogràfica Warp que a partir d'inicis de la dècada dels 2000 va esdevenir una referència internacional pel que fa a la fusió d'IDM i hip hop. Ha editat set treballs, multitud de singles i EPs i ha comptat amb col·laboracions que van des de Kazu Makino (Blonde Redhead), The Books o la difunta Trish Keenan (Broadcast) fins a figures del hip hop com El-P o els integrants de Wu-Tang Clan Ghostface Killah i GZA. Divendres comptarà amb el suport de TEEBS, productor de hip hop experimental afincat a Brainfeeder (segell de Flying Lotus). TEEBS i Prefuse 73 han començant un projecte anomenat Sons in the Morning amb el que pretenen editar un disc.
Tot i viure a Barcelona, Prefuse 73 no és un habitual dels escenaris de la ciutat i per això, malgrat que els seus directes acostumen a ser tebis, no s'hauria de deixar perdre aquesta oportunitat. A més, potser el suport de TEEBS acaba de proporcionar a les seves actuacions just allò que els falta.



EDAN & PATEN LOCKE – 02:30h – Lolita

Si en el cas de Prefuse 73 la mala fama dels seus directes li resta punts tot i que sigui una figura de culte, ara ens trobem totalment en la situació inversa. Edan & Paten Locke no gaudeixen del reconeixement ni la trajectòria de Prefuse 73 però el que és segur és que el seu és un dels directes més divertits del hip hop actual. Aquí el tema no és si és hip hop de blancs o de negres perquè si alguna cosa és segura és que aquest parell és que són uns freaks de collons.

Edan és un MC i turntabler amb una visió del hip hop força particular. Està graduat a Berklee en producció (Berklee és l'escola de música més prestigiosa del món) i, de fet, pels volts de l'any 2001 va formar un grup anomenat Fiber on l'acompanyaven músics d'aquesta escola que unien les diferents cançons d'Edan mitjançant llargues improvisacions de jazz. Però si alguna cosa impregna els seus samples aquesta és la psicodèlia dels grups de rock dels seixanta. De fet Edan ha definit el seu disc més conegut, Beauty & the Beat, com un intent de crear el seu propi Frankenstein amb la cara de Syd Barrett, el cos de l'MC humorístic Biz Markie i el cervell de Kool G Rap. Aquest disc del 2005 és l'últim que ha editat Edan de moment, qui des de llavors s'ha dedicat a actuar i produir.

Per la seva part, Paten Locke ha fet de DJ i MC amb The Alias Brothers i The Smile Rays i ha realitzat gires internacionals com a DJ de suport de The Percepcionist. El seu disc de debut, Super Ramen Rocketship, va ser aclamat per premsa i públic i recentment ha avançat un tema del que serà el seu successor.

Junts revolucionen l'escenari amb un directe esbojarrat, festiu i molt creatiu amb fragments tan destacables com aquest:



NATHAN FAKE live! – 03h – The Loft

No hi ha millor pla per acabar una nit d'estiu que un directe de Nathan Fake. L'any 2004, amb només 21 anys, aquest anglès es va convertir en el productor d'electrònica del moment gràcies al seu tema The Sky is Pink i la seva deliciosa i delicada mescla d'IDM, progressive house, ambients shoegaze i ritmes techno amb els que aconsegueix fer ballar l'oient alhora que l'enlaira en un núvol d'èxtasi. Amb el pas del temps i els diferents treballs que ha anat editant a segells com Board Community, el cap del qual és James Holden, Nathan Fake s'ha convertit un valor indubtable pels paladars més fins de l'electrònica. Acaba d'editar l'EP Iceni Strings, un avanç del que serà el seu nou disc. Segueix pel bon camí.



KAHN – 03:30h – Pop Bar

I pels que prefereixin alguna cosa més encarada a les últimes tendències de l'electrònica hi haurà la sessió de Kahn al Pop Bar. Kahn és un productor i DJ de Bristol que es va donar a conèixer amb el single Like We Used To, una cançó que va encaixar perfectament en l'onada de post-dubstep i bass music que hi va haver l'any passat. El seu últim tema, el hit indiscutible Angeles, afegeix a aquests dos estils tocs de house que l'aproximen al revival del gènere que està marcant aquest any si parlem d'electrònica.
Si punxa amb el mateix bon criteri i genuïnitat que amb els que produeix, deixar-nos la sola de la sabata a la pista del Pop Bar serà tot un plaer.



DISSABTE


La jornada del dissabte al Poble Espanyol es presenta més interessant, amb un dels millors grups de casa nostra i una figura de culte del hip hop internacional. Per altra banda, el Razzmatazz ofereix extraordinàriament un seguit de propostes recomanables pels seguidors de l'IDM, el noise i l'ambient en una de les jornades més arriscades que se li recorden.

ANÍMIC – 18:45h – POBLE ESPANYOL

Tot i que són de casa nostra i que per sort no és massa complicat veure'ls dalt d'un escenari, Anímic no podien faltar en aquesta llista. Amb el temps i els seus diferents treballs han esdevingut un grup de grup de culte a Catalunya, i és que tot i que no gaudeixin del reconeixement que els pertoca qui els ha vist en directe n'ha quedat completament enamorat. Són sis músics senzills i agradables que bolquen tota la seva il·lusió i dedicació per crear cançons de folk lent, delicat, contingut i farcit de petits detalls. No seria descabellat atribuir-los el títol dels Low de casa nostra.

 


DOOM – 20:30h – POBLE ESPANYOL

La seva primera visita a Barcelona, just l'any passat, va ser una cita ineludible pels seguidors del hip-hop i pels melòmans en general. Per sort no hem hagut d'esperar gaire per tornar a tenir l'MC de la màscara de ferro per aquí. L'americà DOOM (abans conegut com a MF Doom), és artista de hip hop conegut sobretot per les seves col·laboracions amb Danger Mouse (Danger Doom), Madlib (Madvillain) o Ghostface Killah. Amb aquestes, els seus treballs en solitari i les seves produccions ha esdevingut una peça clau del hip hop contemporani i en l'aportació de nous punts de vista al gènere. La màscara de Doctor Doom (un personatge de Marvel) que tapa la seva cara afegeix el punt de misteri que l'acaba de convertir en un artista de culte.



CLARK live! - 01:30h – THE LOFT

Si divendres el nom de culte de Warp que ens visitarà serà Prefuse 73, dissabte el torn li toca a Clark. Chris Clark és un anglès que amb sis anys de trajectòria i sis discs s'ha guanyat un nom en el camp de l'IDM i l'electrònica més abstracta, sempre dedicant una atenció especial a l'elaboració dels ritmes trencats i la definició dels bombos. El seu últim disc, Iradelphic, s'acosta a camps més experimentals i amplia el seu univers amb influències d'estils com el folk. Nosaltres, però, us deixem amb una d'aquelles peces en les que recorda el millor Aphex Twin:



BLANCK MASS live! - 02h – POP BAR 
 
Blanck Mass és el projecte en solitari de Benjamin John Power, meitat del conegut duo de sorollisme electrònic Fuck Buttons. El seu disc de debut, editat per per la discogràfica de Mogwai, és una delícia ambient que recrearà en directe amb les seves màquines. Els seus drones ens faran levitar sobre el terra del Pop Bar.



 EDAN DJ-Set – 03:30h – REX ROOM

La sessió d'aquest MC i productor americà posarà un punt i final de luxe a la nostra trajectòria pel festival. Si heu llegit la descripció que hem fet per la seva actuació amb Paten Locke el dia anterior, sabreu que l'eclecticisme, la tècnica i la festa estan més que assegurats.

Així doncs, esperem que si heu comprat la vostra entrada per anar a veure Portishead us animeu ara a donar una oportunitat a la resta del cartell. A més, cal destacar que per les propostes del Razzmatazz es pot adquirir l'entrada diària al preu habitual (12€ anticipada/15€ a taquilla). Tota una ganga tenint en compte que el que divendres s'hi pot veure és digne dels festivals més exigents, llàstima que algunes actuacions siguin coincidents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada